SheDecides dag 2019: Meer aandacht voor de positie en de keuzevrijheid van vrouwen

Zaterdag 2 maart is het SheDecides-dag 2019. Die dag vragen organisaties, individuen en politici uit de hele wereld aandacht voor de keuzevrijheid van vrouwen om zelf te beslissen of, wanneer, met wie en hoeveel kinderen zij willen. Dat is nog steeds keihard nodig want 214 miljoen vrouwen kunnen vandaag de dag niet aan anticonceptiemiddelen komen. Een onwerkelijke gedachte voor veel Nederlandse vrouwen. Daarom is SheDecides dag voor Rutgers het startsein voor een publiekscampagne die aandacht vraagt voor de positie van vrouwen in landen waar anticonceptie en veilige abortuszorg niet goed geregeld zijn. Met een online campagne waarin Nederlandse vrouwen stil staan bij hun keuzevrijheid en waarin verhalen van vrouwen in andere landen aan bod komen.

SheDecides campagne in Nederland

Nog maar een paar maanden geleden dreigde de anticonceptiepil in Nederland op te raken en stond de vanzelfsprekendheid van anticonceptie ook hier ter discussie. Er ontstond meteen een enorme onderlinge solidariteit: Nederlandse vrouwen wisselden pilstrips uit om elkaar tijdelijk uit de brand te helpen. SheDecides dag is volgens Rutgers een mooie aanleiding om aan Nederlandse vrouwen te vragen die solidariteit te verleggen naar vrouwen in landen waar anticonceptie en veilige abortus niet goed geregeld zijn. De campagne verbindt hen met elkaar. Berichten via sociale media zetten vrouwen hier aan het nadenken over de vanzelfsprekendheid van hun eigen keuzevrijheid. Ook deelt Rutgers verhalen van SheDecides vrouwen wereldwijd die zich inzetten voor hun recht om zelf te beslissen. Deze verbinding tussen Nederlandse en internationale vrouwen komt letterlijk tot leven tijdens de Women’s March op zaterdag 9 maart wanneer vrouwen ver weg, in Amsterdam een stem krijgen doordat hun motivaties letterlijk op borden worden meegedragen.

Nederlandse feministen in actie

De vanzelfsprekendheid dat de pil in Nederland altijd voor handen is zette feministe en vriend van Rutgers Justine van de Beek aan het nadenken over haar eigen keuzevrijheid. Zijn wij Nederlandse vrouwen ons recht op baas in eigen buik voor lief gaan nemen? Justine voelt zich hierdoor nog sterker betrokken bij vrouwen in andere landen, waar überhaupt geen voorbehoedsmiddelen beschikbaar zijn of er gebrek is aan informatie en voorlichting. Zij spreekt zich uit op de vernieuwde SheDecides.nl website. Ook gaan Naomi Felesita en Alexander Spoor met Nederlandse vrouwen in gesprek in hun podcastaflevering over de keuzevrijheid van vrouwen hier en daar.

In een interview met SheDecides initiatiefnemer in Nederland, Lilianne Ploumen, doet zij een persoonlijke oproep: “Je kunt van grote betekenis zijn. Blijf je uitspreken over hoe belangrijk het recht is om zelf te beslissen! Ik hoop dat vrouwen in Nederland voelen dat het oké is om nee te zeggen wanneer ze iets niet willen, en vooral ook ja te zeggen wanneer ze wél willen, en dat ze zichzelf dan goed beschermen. Mocht je een abortus overwegen, of hebben gehad: schaam je niet. Het is een moeilijke situatie, dus zoek iemand op, bijvoorbeeld je huisarts of een medewerker van een abortuskliniek, om het mee te bespreken. Zij staan klaar voor je. En vergeet niet: jíj bent diegene die beslist.” 

Doe jij al mee?

Vind je het ook belangrijk dat alle meisjes en vrouwen zelf kunnen beslissen over hun lijf en hun leven? Spreek je dan uit. Download de poster op www.shedecides.nl, maak de zin af en deel een foto van jezelf op sociale media. Of loop op 9 maart in Amsterdam mee met de Women’s March voor SheDecides: meld je voor meer informatie aan via SheDecides@rutgers.nl.