Spreek je uit

Laat iedereen weten waarom jij het belangrijk vindt dat alle meisjes en vrouwen zelf kunnen beslissen over hun lijf en hun leven. Download de #SheDecides poster, maak de zin af en deel een foto van jezelf op social media waarop je deze poster vasthoudt.

Download de poster

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de SheDecides nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten van het SheDecides netwerk in Nederland en de resultaten die we boeken samen met het Reproductive Health Network in Kenya.

Schrijf je in

* ‘She’ in SheDecides en ‘vrouwen en meisjes’ op deze website staan voor iedereen die zwanger kan worden. 

Zij hebben zich al uitgesproken

Schouders eronder!

Schouders eronder!

Floortje van der Plas: “Ik vind dat alle meisjes en vrouwen het recht moeten hebben om voor zichzelf te mogen beslissen over hun lichaam en hun leven. In sommige landen zijn die rechten wel goed geregeld, maar komt er in de praktijk nog vrij weinig van terecht. Ik vind dat we allemaal onze schouders eronder moeten zetten en moeten zorgen dat elke keuze de hare is.”

She decides. Without question.

She decides. Without question.

Lilianne Ploumen: “Ik hoop dat vrouwen in Nederland voelen dat het oké is om nee te zeggen wanneer ze iets niet willen, en vooral ook ja te zeggen wanneer ze wél willen, en dat ze zichzelf dan goed beschermen. In Nederland houden we er nog flink stereotype denkbeelden op na: nog steeds is een man een held en een vrouw een slet, bij veel seksuele partners. Daar moeten we tegen blijven strijden. Mocht je een abortus overwegen, of hebben gehad: schaam je niet. Het is een moeilijke situatie, dus zoek iemand op, bijvoorbeeld je huisarts of een medewerker van een abortuskliniek, om het mee te bespreken. Zij staan klaar voor je. En vergeet niet: jíj bent diegene die beslist.”

Foto credits: Judith Tielemans

Haar lijf, haar keuze.

Haar lijf, haar keuze.

Justine van de Beek: “Dat is haar recht, ook al wordt dat recht in sommige landen niet (goed) erkend. Wie geboren wordt op een plek in de wereld waar je als vrouw niet mag beslissen over je eigen lijf, is compleet willekeurig. Net zoals vrouwen in Nederland elkaar pillenstrips opstuurden toen de pil hier even niet op voorraad was, zou solidariteit met vrouwen in andere landen daarom enorm krachtig zijn. Samen staan we namelijk sterker. Steun SheDecides.”
Foto: @Judithtielemans

That her body is her choice!

That her body is her choice!

Milou Deelen: ‘Haar lichaam, haar keuze. Ik vind het vreselijk belangrijk dat alle meisjes en vrouwen zelf mogen beslissen over hun lichaam. Daar spreek ik me graag over uit. Ik heb het geluk en het privilege om dat te doen, ontzettend veel vrouwen hebben dat niet. Het is goed om daar op Internationale Vrouwendag aandacht voor te vragen, maar dat zouden we elke dag moeten doen.’

Foto: Judith Tielemans

She can feel the ultimate freedom

She can feel the ultimate freedom

Linda de Munck: “Ik vind freedom en vooral KEUZEVRIJHEID extreem belangrijk…en natuurlijk vooral op gebied van seks. Het besef dat er 214 miljoen vrouwen wereldwijd zijn die deze vrijheid niet hebben… dat vind ik zo erg” Vind jij het ook belangrijk dat alle meisjes en vrouwen zelf kunnen beslissen over hun lijf en hun leven? Spreek je dan uit!
Foto: @Judithtielemans

When she decides.. that’s when we all win!

When she decides.. that’s when we all win!

Lotte Rensen: “Als projectleider van de SheDecides movement in Nederland, maar ook als founder van Ambitieuze Meisjes (de grootste community voor jong vrouwelijk talent), vind ik het heel belangrijk dat meisjes en vrouwen toegang hebben tot informatie en zorg op het gebied van hun seksuele gezondheid. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen óf en wanneer zij moeder worden. Zeker voor jonge meisjes is het belangrijk dat ze –voordat ze een gezin starten- de kans krijgen om naar school te gaan. Zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Gendergelijkheid is essentieel voor het bereiken van de sustainable development goals van de VN. Investeren in seksuele gezondheid en reproductieve rechten betekent winst voor ons allemaal.”

#duurtlang

#duurtlang

Anniek de Ruijter: “Ik sta hier vandaag onder andere omdat de reproductieve rechten van vrouwen in Nederland nog verbeterd kunnen worden: anticonceptie in het basispakket van zorgvergoeding, ook na 21 jaar.”

Fotocredits: Judith Tielemans

The future is female!

The future is female!

Airco Caravan: “De walgelijke anti-abortus lobby in Amerika neemt verschrikkelijke vormen aan. Het onrecht, de nare patriarchale, seksistische Republikeinen, ik word er echt ziek van. Abortus moet te allen tijde een vrije keuze zijn voor elke vrouw die ongewenst zwanger is. Of dat nu door een verkrachting komt of een pechgevalletje van een one night stand. Dat doet er niet toe. Bovendien helpt een verbod op abortus niet: het aantal abortussen vermindert niet, het aantal medische complicaties zal toenemen. Gloria Steinem gebruikt haar uitspraak (een van mijn favoriete quotes) nog steeds met regelmaat: If men could get pregnant, abortion would be a sacrament (1972!). Oftewel: Als het de mannen waren die zwanger werden, kon je de abortuspil in elke supermarkt krijgen. Elk kind heeft het recht om gewenst te zijn. We strijden door.”

Baas in eigen buik. Baas over eigen hoofd.

Baas in eigen buik. Baas over eigen hoofd.

Rüya Kunber: “My body, my choice! In Nederland moeten minderjarige meisjes nog toestemming van hun ouders krijgen om een abortus te laten uitvoeren. Dat kan beter. Ook zou de morning-after pill goedkoper moeten zijn. We mogen het dan veel beter doen dan andere landen, ook hier is er nog werk aan de winkel.”

Fotocredits: Judith Tielemans

When SheDecides, the sky is the limit!

When SheDecides, the sky is the limit!

Saskia Hüsken: “Ik loop met mijn dochter van 7 jaar mee met de Women’s March; ik wil haar laten zien dat we samen sterk staan voor mensenrechten, en dat je je stem moet laten horen. Het She Makes Her Safe Choice programma (gesteund door de Nationale Postcode Loterij) dat ik bij Rutgers coördineer, heeft haar wortels in de SheDecides beweging. Via beide initiatieven wil ik een stem zijn voor de miljoenen vrouwen en meisjes die geen stem of zeggenschap hebben over hun eigen lijf en leven. Vrouwen en meiden overal ter wereld moeten geïnformeerd worden over de anticonceptiemiddelen die er bestaan, en het product dat zij kiest moet beschikbaar en van goede kwaliteit zijn, zodat zij haar opleiding af kan maken en haar leven in eigen hand kan nemen: when SheDecides, the sky is the limit!”

Photo credits: Judith Tielemans

We are not ovary-acting

We are not ovary-acting

Lieke & Jet Magielse: “Er wordt vaak gedaan alsof alles in Nederland al geregeld is, en dat mensen die kritiek hebben zeuren om niets. Natuurlijk hebben we geluk dat we hier geboren zijn, maar ook in Nederland spelen er nog dingen. Er heerst bijvoorbeeld nog steeds een taboe op abortus. Er wordt weinig over gesproken, terwijl het niets is om je voor te schamen.”

Foto credits: Judith Tielemans

A basic human right

A basic human right

Amy Mante-Adu: “Ik heb veel vrijheid en zeggenschap over mijn leven en mijn lichaam. Dat is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Ik kan niet begrijpen waarom dat voor andere vrouwen niet zo zou mogen zijn. Daarom vind ik SheDecides een fantastisch initiatief!”

She decides.. duh!

She decides.. duh!

Maartje Puts: “Dit is belangrijk voor me omdat ik vind dat elke vrouw en elk meisje waar ook ter wereld de privileges verdient die ik heb gekregen omdat ik in Nederland geboren ben.”

Foto credits: Judith Tielemans

Baby in je lijf? Wees vooral een lastig wijf!

Baby in je lijf? Wees vooral een lastig wijf!

Renske Verheul: “Het abortusrecht in Nederland staat onder druk. Dat ongeboren kinderen nu ook erkend worden, is een eerste stap naar de foetus als rechtspersoon. Dat kan de richting op gaan van het afsnijden van de rechten van de moeder. Zelfbeschikkingsrecht moet beschermd worden.”

She will achieve whatever she wants.

She will achieve whatever she wants.

Kate van de Krol: “Nederlandse vrouwen en meisjes, waaronder ik, hebben zo een ontzettend geluk dat er hier relatief goede gezondheidszorg is en dat wij het recht hebben om te beslissen over ons lichaam en de keuze hebben om te bepalen wat wij daarmee doen (er gelden hier jammer genoeg natuurlijk ook uitzonderingen …). Op vele plekken is dit echter nog steeds niet de realiteit. Wetten en taboes zorgen ervoor dat nog steeds miljoenen vrouwen onnodig sterven of medische complicaties ervaren doordat zij een illegale abortus moeten plegen: iets wat niet zou mogen gebeuren!!”

Foto credits: Judith Tielemans

Overtijdpil is niet crimineel.

Overtijdpil is niet crimineel.

Marthe de Win: “Ik ben mede-oprichter van de feministische organisatie de Bovengrondse, wij waren campagnepartner van Bureau Clara Wichmann in hun rechtszaak tegen de Staat om de overtijdpil bij de huisarts te krijgen. Er gaat veel goed in dit land, maar nog lang niet alles. Als we achterover leunen, stagneren we.”

Foto credits: Judith Tielemans

To stay home & chill when on her menstruation

To stay home & chill when on her menstruation

Naomi Felesita: “Elke vrouw heeft het recht om in vrijheid haar natuur te volgen. Als dat betekent dat jij als vrouw je okselhaar en je schaamhaar wilt laten staan, lekker doen. En als jij het nodig hebt om even met een warme kruik op de bank te liggen als je menstrueert, ga ervoor. Wij vrouwen hebben niet altijd even goed geleerd aan te geven wat wij willen en waar wij behoefte aan hebben. Tijd voor een nieuwe revolutie!”

Foto: Judith Tielemans

The world is better when SheDecides.

The world is better when SheDecides.

Yvonne Bogaarts: “Vrouwen en meiden moeten zelf kunnen beslissen over lijf en leven. Wie lief te hebben, of ze anticonceptie willen gebruiken, of en hoeveel kinderen ze willen krijgen. Hoe is t mogelijk dat dit anno 2019 nog niet overal gerealiseerd is? Sterker nog, dat er zelfs wordt geprobeerd om deze zaken terug te draaien!”

Foto credits: Judith Tielemans

 

My body. My choice.

My body. My choice.

Suzanne Petiet: “Ik heb voor deze quote gekozen want ik vind het belangrijk dat ik zelf mijn besluiten kan maken als het over mijn lijf gaat. Ik wil naakt rond kunnen rennen zonder dat iemand aan me zit met het excuus ‘je lokte het uit’. Ik wil zelf besluiten of ik wel of geen piercings neem, me onder laat tatoeëren of mn haar eraf knip. Mijn lichaam is m’n belangrijkste bezit en het is ook alleen aan mij om er wat over te zeggen of mee te doen.”

Credits: Judith Tielemans

Baas in eigen buik. Baas in eigen leven.

Baas in eigen buik. Baas in eigen leven.

Lotte Dijkstra: “Vrouwen moeten baas in eigen buik kunnen zijn en baas in hun eigen leven. Wereldwijd kunnen veel vrouwen niet kiezen over hun eigen lichaam en eigen leven, bijvoorbeeld omdat er geen toegang is tot veilige abortus. Elk jaar ondergaan 22 miljoen vrouwen een onveilige abortus, met vaak levenslange complicaties of zelfs de dood als gevolg. In Nederland kun je naar een speciale kliniek om veilig je zwangerschap te beëindigen, maar ook in Nederland staat deze keuzevrijheid onder druk. Vind je ook dat vrouwen overal ter wereld veilig keuzes moeten kunnen maken over hun leven en dus ook over zwangerschap? Steun vrouwen wereldwijd in hun keuzevrijheid en teken het SheDecides manifest op shedecides.nl”

When she decides, her human rights are respected, protected and fulfilled.

When she decides, her human rights are respected, protected and fulfilled.

Aida Bilajbegovic: “Het is helaas niet vanzelfsprekend dat vrouwen zelf kunnen bepalen of, wanneer en met wie zij kinderen willen. SheDecides strijdt voor een wereld waarin vrouwen zélf kunnen beslissen over hun eigen lijf en leven. Dat de hele wereld er op vooruit gaat als we af zijn van het patriarchaat en dat hier ook economische voordelen aan zitten zie ik als een belangrijke bijkomstigheid. Maar, zelfbeschikking is een mensenrecht. Dáár gaat het om.”

She decides. Full stop.

She decides. Full stop.

Steven de Grauw: “She Decides. Full stop. Je lichaam is namelijk alleen van jou en van niemand anders. Jij bepaalt wat je ermee doet, met wie en wanneer. Dit zou voor iedereen moeten gelden. Daarom vind ik het belangrijk dat we mensen die opkomen voor deze rechten, waar dan ook, ondersteunen.”

Respect!

Respect!

Kunstenares Denise Rosenboom; “Elke vrouw en ieder meisje op deze aarde moet de vrijheid hebben om over haar eigen leven te kunnen beslissen. Ik vind dat iedere vrouw en ieder meisje respect verdient voor de keuze die zij maakt. Legaal of illegaal.
Ik roep hierbij alle mannen op om elke vrouw en ieder meisje waar dan ook ter wereld te steunen en te respecteren in haar keuze, want hij is mede verantwoordelijk voor de ongeboren vrucht. We’re in this together!”

Foto: Vera Lenssen