Ambities en doelen van SheDecides Kenya

Begin 2018 ontving het Reproductive Health Network Kenya de particuliere donatie van een half miljoen euro via het SheDecides-fonds, nadat Donald Trump de buitenlandse steun aan organisaties die zich inzetten voor abortus stopzette. Rutgers sprak met Nelly Munyasia, initiatiefnemer van SheDecides Kenia en programmamanager bij het Reproductive Health Network Kenya, en Ruth Kamau, jeugdcoördinator bij het RHNK, over hun ambities voor de toekomst.

Het doel van SheDecides Kenia, naast het opbouwen van een beweging en bewustwording creëren onder de Keniaanse bevolking, is om de overheid het SheDecides-manifest te laten ondertekenen. Wat verwachten jullie van jullie overheid?
Ruth: “De overheid is op dit moment wel betrokken bij het werk dat SheDecides doet, maar heeft nog niet ons manifest ondertekend. Wanneer ze dat wel doet, kunnen we de overheid verantwoordelijk houden. Er moet namelijk qua richtlijnen, beleid en middelen nog veel gebeuren om ons werk goed te kunnen uitvoeren.”

Nelly: “We zijn optimistisch, want er was een feministische vrouwenvertegenwoordiger uit Nairobi bij de lancering van SheDecides Kenia aanwezig. Zij gaat onze agenda pushen bij de nationale overheid. Maar helaas zijn seksuele en reproductieve rechten vooralsnog geen prioriteit voor onze overheid. Het duurt vast nog een tijd voordat Kenia de rechten van meisjes en vrouwen voorop gaat zetten.”

Hebben jullie het gevoel dat de situatie de afgelopen jaren, ondanks de geldstop voor jullie organisatie, wel verbetert in Kenia op het vlak van anticonceptie en veilige abortus?
Nelly: “Het maatschappelijk middenveld wordt zeker sterker en beter georganiseerd. We hebben een veel beter netwerk ontwikkeld en creëren samen met beleidsmakers en grassroots bewegingen steeds meer draagvlak voor veilige abortus en anticonceptie, zodat de overheid begrijpt waarom ze bijvoorbeeld budget moeten inruimen voor seksuele en reproductieve rechten.

Maar uiteindelijk hebben we overheidssteun nodig om ergens te komen. Het is beschamend dat er nog steeds geen seksuele voorlichting gegeven wordt op scholen. Mensen denken dat als je jongeren leert over seksualiteit, je meisjes op jonge leeftijd stimuleert te masturberen of seks te hebben. De realiteit is dat seksuele voorlichting heel breed is en meisjes de kennis geeft om keuzes te maken over hun eigen lichaam en toekomst.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 meisjes in Kenia zwanger wordt op jonge leeftijd. Tienerzwangerschappen en onveilige abortussen houden de onafhankelijke positie van die meisjes tegen. Er is dus nog veel dat gedaan moet worden.

Het is frustrerend dat we zo afhankelijk zijn van donaties, want het maakt ons werk heel kwetsbaar. Je kunt in twee jaar enorm veel bereiken, maar als dan opeens de financiële steun stopt, ben je gedwongen om drie stappen terug nemen. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan toewijding van onze overheid. We zijn juist daarom enorm dankbaar voor de internationale solidariteit en bijdrage van SheDecides via Rutgers om onze zorg te blijven geven. We hopen dat de donaties blijven doorstromen.”