When SheDecides, she is dancing in Kenya!

Door: Saskia Husken – Programma Manager She Makes Her Safe Choice, Rutgers

Moe maar zeer voldaan stapte ik vrijdagmiddag in het kleine vliegtuigje dat ons van de Keniaanse kust naar de hoofdstad Nairobi brengt, en vanaf daar reizen we weer terug naar Nederland. Mijn collega en ik mochten vijf dagen lang getuige zijn van de enorme kracht en het doorzettingsvermogen van een grote groep Keniaanse organisaties die zich inzetten voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren in Kenya.

We waren bij de conferentie van Reproductive Health Network Kenya (RHNK), de kleine netwerk-organisatie die hun belangrijke werk verzet dankzij de bijdragen van het Nederlandse publiek aan SheDecides.

Ruim 300 deelnemers telde de conferentie; Kenianen, en een enkele Ugandees en Tanzaniaan. De meerderheid nam geheel op eigen kosten deel aan de conferentie; het was duidelijk dat dit hèt event van het jaar was waar je bij moest zijn als je werkt aan seksuele en reproductieve gezondheid van jongeren in Kenya. We waren te gast in Kilifi county, (district), waar ze hard werken aan dit onderwerp, bijvoorbeeld door het terugdringen van het aantal tienerzwangerschappen en het betrekken van jongeren bij het ontwikkelen van gezondheidsbeleid.

De conferentie begon met een jongeren “karavaan”, die per bus van Nairobi naar Malindi waren gereden en onderweg meer dan 200 jongeren hebben gevraagd naar hun mening over seksuele voorlichting, seksueel overdraagbare aandoeningen, seksuele diversiteit, anticonceptie, veilige abortus, en jongeren-vriendelijke gezondheidszorg.

Tegelijkertijd werden meer dan 5.000 jongeren via social media bereikt met informatie over deze onderwerpen. Naast een groot aantal jonge activisten waren er veel NGOs en onderzoekers op de conferentie, en RHNK had ervoor gezorgd dat er uit elk van de 47 districten minstens 1 dienstverlener deelnam.

Op woensdag was er een hele sessie gewijd aan toegang tot veilige abortus, waarin ik ons programma She Makes Her Safe Choice presenteerde. Dit programma van Rutgers is geïnspireerd door en nauw verbonden met de SheDecides beweging, en gefinancierd door het Droomfonds van de National Postcode Loterij. Samen met DKT werken we aan het verbeteren van de gezondheid en toekomst van miljoenen (jonge) vrouwen door het aanbod van veilige abortus methoden te vergroten, door vrouwen en hun leefgemeenschap te informeren en voor te lichten over veilige abortus, en door het verbeteren van beleid en wetgeving. In Kenya werken we met DKT Kenya, Ipas Africa Alliance, Shujaaz, en RHNK. Deze conferentie bood een goede gelegenheid voor Rutgers en onze partners om de aanpak en eerste resultaten van het programma te presenteren, en om nieuwe connecties te maken met gepassioneerde jongeren, zorgverleners en andere professionals in Kenya.

Voor mij was het SheDecides evenement op donderdagavond het hoogtepunt van de week; na krachtige toespraken van Kigen Korir (UNFPA Kenya), Patrick Mwesigye (SheDecides Champion, Uganda),  Evans Ouma (25×25 SheDecides global young champion Kenya), en Nelly Munyasia (RHNK), las Kamanda Bosco (25×25 SheDecides global young champion Uganda) op poëtische wijze het SheDecides manifest voor. Vervolgens vroeg de jonge ceremoniemeester wie het manifest al had getekend, en wie dat nog niet gedaan had mocht naar het podium komen om ter plekke te tekenen. Daar bouwden de Kenianen een groot feest van: de naam van elke county werd opgelezen en telkens kwamen de mensen van die county onder luid gejuich en opzwepend dansend het podium op om te tekenen.

Ruim 250 handtekeningen werden die avond verzameld, en het feest duurde tot laat voort.

Het kleine team van RHNK heeft met deze conferentie een enorme prestatie geleverd en voor veel Keniaanse organisaties zijn zij een inspiratie en verbindende factor. Met professionaliteit en collegialiteit blijft RHNK werken aan wat belangrijk is: getrainde zorgverleners die vrouwen en jongeren de zorg en informatie geven die ze nodig hebben. Because SheDecides, without question!