Lotte Rensen wint Viva400 award met inzet voor She Decides

“Als voorvechter voor vrouwenemancipatie en gendergelijkheid een voorbeeld voor velen”, zo oordeelde de vakjury die de Viva400 award in de categorie Wereldverbeteraars uitreikte. Winnaar Lotte Rensen (30) is werkzaam als Digital & Online Expert bij Rutgers. Haar winst onderstreept het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Als projectleider van She Decides trekt Lotte vanuit Rutgers de kar voor dit initiatief, dat eerder dit jaar opgericht werd door toenmalig minister Lilianne Ploumen. Daarnaast is Lotte Rensen oprichter van het online platform Ambitieuze Meisjes dat ervoor zorgt dat ruim 25.000 young professionals van elkaar kunnen leren.

Viva 400

De felbegeerde Viva400 awards werden dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan de genomineerden in vijf categorieën, die in het afgelopen jaar binnen hun vakgebied het verschil hebben gemaakt. Lotte Rensen werd verkozen tot winnaar in de categorie ‘Wereldverbeteraars’. Het is de derde keer dat een medewerker van Rutgers een vermelding op de Viva400 lijst behaalt. De eerste keer was in 2012. Pleitbezorger Hilde Kroes won destijds eveneens een award in de categorie ‘Smart’ met haar inzet voor een baanbrekende VN resolutie voor jongeren en seksualiteit.

She Decides  

Na de verkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump richtte toenmalig minister Lilianne Ploumen het initiatief op om te voorkomen dat de toegang tot anticonceptie en veilige abortuszorg voor miljoenen meisjes en vrouwen in het gedrang kwam. Inmiddels is She Decides een internationaal initiatief. In Nederland is Rutgers aanvoerder van de beweging.

Als projectleider heeft Lotte er onder meer voor gezorgd dat er een online donatieplatform werd gelanceerd. Via dit platform is tot op heden een bedrag van bijna 500.000 euro gedoneerd. Momenteel wordt in overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekeken welke getroffen organisaties een donatie zullen ontvangen. Deze toekenning zal voor het einde van dit jaar bekend gemaakt worden.

Belang van seksuele rechten

De cijfers zijn indrukwekkend. Wereldwijd zijn er 214 miljoen vrouwen die zich willen beschermen tegen een ongewenste zwangerschap, maar geen toegang hebben tot moderne anticonceptiemiddelen. Jaarlijks vinden er 50 miljoen abortussen plaats, waarvan 22 miljoen onveilige abortussen. Met het stopzetten van de financiering aan organisaties die toegang geven tot voorlichting, anticonceptie en abortus lopen deze cijfers naar verwachting verder op. Lotte: “Het is belangrijk dat meisjes en vrouwen toegang hebben tot informatie en zorg zodat zij zelf kunnen beslissen óf en wanneer zij moeder worden. Zeker voor jonge meisjes is het belangrijk dat ze –voordat ze een gezin starten- de kans krijgen om naar school te gaan. Zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen en deel kunnen nemen aan de maatschappij.”