Women’s March: moment van reflectie en hoop

Blog: Kate van de Krol

De Women’s March 2019 waarin ik mee liep, samen met zo’n 15.000 andere activisten en mijn collega’s, was weer een goed moment van reflectie en hoop. Na afloop terwijl ik alleen naar huis fietste, spookten er een paar gedachten door mijn hoofd. Soms is het nodig om je eigen situatie naast die van een ander te leggen en je te realiseren wat vrijheid en privilege is.

Nog steeds zijn er miljoenen vrouwen en meisjes die niet de vrijheid hebben om zelf de beslissingen te nemen over hun lijf en hun toekomst. Hierdoor komen hun gezondheid en leven direct in gevaar. Door de sterk afnemende fondsen voor anticonceptie en abortuszorg wordt hun situatie steeds onveiliger… Zaterdag liepen wij, we schreeuwden en hielden onze posters omhoog om extra aandacht te vragen voor de wereldwijde #SheDecides beweging. Een beweging die vecht voor de keuzevrijheid van vrouwen en meisjes, zodat zij zelf kunnen beslissen over HUN lichaam en over hun leven. Zodat #SheDecides ook voor hen een realiteit, een toekomst en een werkelijkheid wordt. Overal ter wereld. 

Nederlandse vrouwen en meisjes, waaronder ik, hebben zo een ontzettend geluk dat er hier relatief goede gezondheidszorg is en dat wij het recht hebben om te beslissen over ons lichaam en de keuze hebben om te bepalen wat wij daarmee doen (er gelden hier jammer genoeg natuurlijk ook uitzonderingen …).

Op vele plekken is dit echter nog steeds niet de realiteit: 214 miljoen vrouwen in de wereld willen wel anticonceptie gebruiken maar kunnen er niet aankomen door allerlei restricties. Bovendien zorgen bedreiging en intimidatie ervoor dat miljoenen vrouwen geen abortus kunnen krijgen als zij dat wensen. Alleen, deze talloze beperkingen zullen vrouwen niet tegen houden. Sterker nog, de wetten en taboes zorgen ervoor dat nog steeds miljoenen vrouwen onnodig sterven of medische complicaties ervaren doordat zij een illegale abortus moeten plegen: iets wat niet zou mogen gebeuren!!

Op de Women’s March stond ik hierbij stil en realiseerde me de vrijheid en opties die ik heb om te beslissen over MIJN LIJF en hoe belangrijk het blijft om deze beweging hardnekkig te blijven steunen, alsmaar weer. Iedere vrouw en meisje zou, niet over bepaalde zaken maar ALTIJD, zonder vraagtekens, restricties en stigma, moeten mogen beslissen over elk aspect van haar leven. #SheDecides, always.