Dunya Veenhof volgt Floortje van der Plas op als Nederlandse SheDecides 25 x 25 youth leader

Na een succesvol jaar zwaait de eerste Nederlandse SheDecides youth leader, Floortje van der Plas, af en draagt het stokje over aan haar opvolger.

Floortje vertegenwoordigde in 2019 de stem van Nederlandse jongeren in het debat rondom toegang tot abortus. Dit deed zij o.a. tijdens de jaarlijkse Rutgers Dialoog. Het kenniscentrum voor seksualiteit zette onder de noemer ‘De strijd om seks‘ de complexiteit rondom op abortus op de agenda van het jaarlijkse relatie-evenement. Naast Floortje sprak ook minister Kaag . In navolging op de Rutgers Dialoog nam Floortje ook mee aan ICPD+25, waar ze samen met haar mede youth leaders een two pager indiende met aanbevelingen aan wereldleiders. Om tot deze aanbevelingen te komen vergaarde Floortje input van Nederlandse jongeren, in samenwerking met de makers van de populaire podcast ‘Damn, Honey!’.

Flinke schoenen om te vullen dus! Maar opvolger Dunya brengt als vrouwenrechtenactivist een rugzak vol waardevolle ervaring mee. Zo werkte ze eerder voor  Plan International, de Girls Adocacy Alliance, Choice for Youth and Sexuality en de Dutch mission to the UN.

In alle rollen die ze heeft vervuld zette Dunya haar positie in om jongeren, het bedrijfsleven en beleidsmakers aan te moedigen om zich actiever in te zetten voor de verbetering van gendergelijkheid. Dunya gelooft dat zij en andere jonge mensen moeten opstaan, zich uit moeten spreken en moeten vechten voor hun rechten.

Ze is erg enthousiast om zich in te gaan zetten voor SheDecides: “Ik ben opgevoed door een alleenstaande moeder, die een trotse feminist is. Zij heeft me veel verhalen verteld over hoe ze moest vechten voor haar rechten, zoals toegang tot abortus en het uitbannen van partner geweld. Ondanks haar strijd merkte ik toen ik ouder werd dat mannen en vrouwen nog altijd niet gelijk zijn in de maatschappij. Sommige rechten waar mijn moeder voor gestreden heeft, zoals toegang tot abortus, staan nu zelfs opnieuw onder druk. Dit is waarom ik mijn rechten wil beschermen en wil vechten voor gelijkheid.”