Roe v. Wade: de VS schaft abortusrecht af

De Verenigde Staten perkt het recht op abortus in. Dat is verschrikkelijk. Je uitspreken voor keuzevrijheid is nu belangrijker dan ooit. Want deze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Iedereen moet de vrijheid hebben om zelf te kunnen beslissen over eigen lijf en leven. Kiezen voor een zwangerschapsafbreking hoort daar bij. Zonder uitzondering en zonder oordeel. #SheDecides

Wat gebeurt er in de Verenigde Staten? 

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat iedere Amerikaanse staat vanaf vandaag zelf kan beslissen onder welke condities abortus wel of niet is toegestaan. De verwachting is dat tientallen staten het recht op abortus verder inperken, of helemaal afschaffen. Dat is een stap terug in de tijd. Het recht op goede toegang tot veilige abortus moet voor iedereen gewaarborgd zijn. In welke staat je ook woont. Daarom laten wij van ons horen. Jij ook? 

Baas in eigen buik

De beslissing over een zwangerschapsafbreking laat je aan niemand anders over. Dat beslis je alleen zelf. Altijd. Daarom moet iedereen toegang hebben én houden tot goede en veilige abortuszorg zonder restricties. Overal in de wereld. Ook in de Verenigde Staten. Dat het recht op abortus daar wordt ingeperkt, is het gevolg van een wereldwijde, goed gecoördineerde en gefinancierde trend die de seksuele rechten en vrijheid van mensen begrenst. Het recht op abortus is namelijk een indicator van een sterke democratie. Een democratie waarin keuze-vrijheid, zelfbeschikking en mensenrechten centraal staan. Daarom is dit een kwestie voor ons allemaal. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in vrijheid van diens seksualiteit kan blijven genieten. En daar kun jij aan bijdragen, door je uit te spreken.

Deel 

Sla deze afbeelding op en deel ‘m op je social kanalen of via WhatsApp. Tag @RutgersNL op Instagram of Twitter en @Rutgers op Facebook of LinkedIn. Gebruik #baasineigenbuik #SheDecides*, dan delen wij jouw berichten.

*She in SheDecides staat in deze campagne voor iedereen die zwanger kan worden. 

Bekijk

Bekijk deze video ‘Wat als Amerika abortus verbiedt’ van NOS op 3, waarin wordt uitgelegd hoe het staat met het wereldwijde abortusbeleid.

Anti-abortus beweging

Lees

Lees dit artikel waarin de Groene Amsterdammer uitlegt hoe ultraconservatieve christenen in Europa de klok terugdraaien en wat dit voor jou kan betekenen. Ze zijn tegen abortus, het homohuwelijk en echtscheiding, met maar één doel: herstel van de ‘natuurlijke orde’.

Verdiep

Meer weten over abortus en wat het betekent voor mensen die een abortus hebben gehad? Lees dit ervaringsverhaal op Vice of dit artikel op NPO3FM, waarin wordt uitgelegd door Madeleijn (van Zeikschrift) waarom abortus niet gaat over voor of tegen zijn. Of bekijk het Kennisdossier Abortus met feiten en cijfers van Rutgers. 

Vice - abortus

Doneer nu aan SheDecides.

Samen kunnen we iedereen die zwanger kan worden wereldwijd een betere toekomst geven. Wat doet de SheDecides beweging met jouw donatie?

Stand up. Speak out
Met bewustwordingscampagnes verandert SheDecides de sociale en culturele normen die de vrijheid, rechten en de eigenwaarde van iedereen de zwanger kan worden in de weg staan. Zodat iedereen zelf kan beslissen over diens eigen lichaam en leven.

Change the rules
SheDecides verbetert rechten, beleid en procedures die de keuzevrijheid voor iedereen die zwanger kan worden te vergroten. Ook houdt SheDecides overheden verantwoordelijk voor het doorvoeren van die veranderingen. 

Unlock resources
SheDecides roept overheden, bedrijven en individuen op geld te doneren zodat iedereen die zwanger kan worden wereldwijd gebruik kan maken van goede en veilige seksuele gezondheidszorg.

[give_form id=”115″]