Impact van 4 jaar Global Gag Rule op seksuele gezondheidszorg wereldwijd

Na 4 jaar en 12 miljard dollar aan bezuinigingen op de internationale gezondheidszorg voor vrouwen, heeft de Amerikaanse president Joe Biden de Global Gag Rule ingetrokken. Er komen weer Amerikaanse fondsen beschikbaar voor seksuele gezondheidszorg. Maar dat betekent niet automatisch dat alles weer direct terug bij het oude is.

Effect op klinkieken en organisaties

Vier jaar lang was er in veel landen geen seksuele voorlichting, geen verstrekking van voorbehoedsmiddelen en geen begeleiding van veilige abortussen. Het Reproductive Health Network Kenya (RHNK) heeft de intrekking van de Global Gag Rule gevierd. Maar dit betekent niet dat de situatie van de ene op de andere dag is veranderd. Integendeel, het effect van de Global Gag Rule op het werk van RHNK en soortgelijke organisaties is verwoestend geweest en het zal een lange tijd duren voordat klinieken in Kenia weer operationeel zijn zoals vóór januari 2017.

Gevolgen worden nu zichtbaar

Nelly Munyasia, directeur RHNK: “Meisjes wenden zich weer tot kwakzalvers of proberen met naalden, cassavestokken of drankjes van wasmiddel hun ongewenste zwangerschap af te breken.”

Directeur Nelly Munyasia van het Reproductive Health Network in Kenya (RHNK) ziet en hoort de gevolgen nu overal om zich heen: “Afschuwelijke verhalen van foetussen die langs rivieroevers worden gevonden. Meisjes wenden zich weer tot kwakzalvers of proberen met naalden, cassavestokken of drankjes van wasmiddel hun ongewenste zwangerschap af te breken. Dat komt omdat ze geen seksuele voorlichting meer krijgen en door de toename van geweld en taboes.” Met Covid-19 is de gezondheidssituatie in Kenya nog verder verslechterd, nu alle aandacht uitgaat naar Covid preventie en zorg, is er vanuit de overheid nauwelijks oog voor reproductieve gezondheid. In Kenia sterven nog steeds 7 vrouwen per dag als gevolg van een onveilige abortus, en het land ziet nog steeds een toename van het aantal onveilige abortussen. Nu de Global Gag Rule ingetrokken is, kan haar organisatie weer proberen Amerikaanse bronnen van financiering aan te schrijven, maar dit heeft tijd nodig en de schade is niet onmiddellijk hersteld. Ook is veel kennis verloren gegaan, zo zijn er mensen ontslagen, zijn ziekenhuizen gesloten en bestaan sommige organisaties niet meer.

Nelly Munyasia, RHNK: “Het zal nog lang duren voordat de gezondheidszorg in landen zoals Kenya weer functioneert zoals voor 2017.”

Nelly Munyasia, directeur RHNK vertelt wat zij met jouw donatie kan doen voor meisjes en vrouwen in Kenia

Jouw donatie voor SheDecides blijft van belang

Voor veel vrouwen en meisjes in Kenia zijn veilige abortusvoorzieningen te ver weg en te duur. De SheDecides donaties zorgden ervoor dat het Reproductive Health Network Kenya (RHNK) veilige abortus dienstverlening en informatie aan kon bieden – zelfs onder de strenge COVID-19-beperkingen in Kenia. Hierdoor konden vrouwen en meisjes zelf beslissen of, zo ja met wie, wanneer en hoeveel kinderen ze wensten – met indirect sterfte als gevolg van het voorkomen van complicaties van een onveilige abortus.

Van 2018 tot en met 2020 werden ruim 67.000 vrouwen en meisjes geholpen met de abortuspil. In dezelfde periode besloten 55.000 vrouwen de zwangerschap door een chirurgisch procedure te beëindigen. Na de abortus besloot ruim 60% van de vrouwen een volgende (ongewenste) zwangerschap te voorkomen door een voorbehoedsmiddel te gaan gebruiken.